İnsanların uykusuzlukla ilgili deneyimleri hakkında konuştuğunu sık sık duyarsınız, ancak uyku bozukluklarının köpeklerimizi de etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Uyku, evcil hayvanınızın sağlığı için önemlidir ve köpeklerde uykusuzluk tüm ev halkı için zor olabilir.
Köpeklerde Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?Burada köpeklerde en sık görülen dört uyku bozukluğunu açıklayacağız.
Genel olarak köpeklerde uyku bozuklukları nadir görülür. Köpekleri etkilediği bilinen bozukluklar arasında uykusuzluk, uyku apnesi, narkolepsi ve REM uykusu davranış bozukluğu yer alır.
Herhangi bir uyku bozukluğunun belirtilerini fark ederseniz, teşhis ve tedavi planı için veterinerinize başvurmalısınız. Teşhis konulmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz en iyi şey, davranışın bir videosunu kaydetmektir. Potansiyel bir narkoleptik atak görmenin dışında, veterinerinizin klinikte uyku bozukluğuna dair herhangi bir kanıt görmesi pek olası değildir.
Köpeklerde uykusuzluğun genellikle altta yatan davranışsal veya tıbbi bir nedeni vardır. Köpeklerde uykusuzluğun yaygın nedenleri arasında bilişsel işlev bozukluğu (demans), anksiyete veya stres, ağrı ve aşırı kaşıntı yer alır.
Uykusuzluk çeken köpekler geceleri sıklıkla sızlanır, havlar veya kafası karışmış gibi davranır. Aile üyelerini uyandırmaya çalışabilirler. Çoğu zaman bu evcil hayvanlar gündüzleri çok daha yorgun davranırlar.
Uyku sorunu yaşlı köpeklerde daha sık görülür. Bununla birlikte, genel anksiyete veya kaşıntılı pire alerjisi gibi rahatsızlıkları olan bazı genç köpeklerde de uykusuzluk görülebilir.
Köpeklerde Uyku Problemi Profesyonel destek için 05384754290
Uyku apnesi olan evcil hayvan uyurken, bazen gece boyunca birçok kez nefes almayı anlık olarak durdurur. Uyku apnesi, hava yolunun daralması veya tıkanması nedeniyle havanın akciğerlere ulaşmasının engellenmesi nedeniyle oluşur.
Uyku apnesi en çok Puglar, İngiliz Bulldogları ve Fransız Buldogları gibi düz yüzlü (brakisefali) köpeklerde görülür. Bu köpeklerin genellikle solunum yollarında, onların küçülme veya tıkanma olasılığını artıran değişiklikler vardır. Örneğin, genellikle çok dar burun deliklerine (stenotik burun delikleri) ve nefes borularının açıklığına asılabilen daha uzun bir yumuşak damağa (ağız tavanının bir kısmı) sahiptirler.
Şiddetli obeziteye sahip köpekler de uyku apnesine yatkın olabilir çünkü iç yağ dokusu solunum yollarına çok fazla baskı uygular.
Uyku apnesinin yaygın bir belirtisi, gece boyunca yüksek sesle horlamadır. Uyku apnesi olan köpekler gün boyu yorgun davranabilirler. Köpeğiniz sarsılarak uyanıyor ve sonra tekrar uykuya dalıyorsa bu aynı zamanda uyku apnesinin bir işaretidir.
Uyku apnesinden endişeleniyorsanız bir veterinere başvurun. Köpeğinizin nefes alması hemen başlamıyorsa veya diş etlerinin çamurumsu veya mavimsi bir renkte olduğunu fark ederseniz, bu tıbbi bir acil durumdur ve veterinerinizle veya acil bir veteriner hekimle iletişime geçmeniz gerekir. Alanında uzman ve deneyimli hekimleri ile Acil Veteriner Patikaya kliniği köpeğinizin sorunlarını son teknoloji tıbbi yöntemlerle araştırır ve odak tedaviyi uygulayarak dostunuzun sağlıklı ve mutlu olmasını sağlar.
Köpeklerde narkolepsi, evcil hayvan ebeveynleri için ilk birkaç kez narkoleptik bir olayla karşılaştıklarında oldukça korkutucu olabilir.
Köpeklerde narkolepsi belirtileri arasında:
Narkolepside, evcil hayvan genellikle bir an aktif ve heyecanlı olur ve ardından aniden birkaç saniye veya birkaç dakikaya kadar bayılmış gibi görünür.
Narkolepsi bazı köpeklerde kalıtsaldır ve dört hafta ile altı ay arasında ortaya çıkar. Bazen kalıtsal narkolepsiden etkilenen türler Doberman Pinscher, Labrador Retriever ve Dachshund’dur.
Narkolepsinin kalıtsal formları, hipokretin reseptör 2 geni adı verilen spesifik bir gendeki değişiklik nedeniyle meydana gelir. Hipokretin, beynin hipotalamus adı verilen kısmı tarafından üretilen bir kimyasaldır. Bu kimyasal köpeklerde uyku ve uyanıklık dönemlerinin kontrolünde önemli bir rol oynar.
Kalıtsal narkolepsisi olan köpeklerin hipokretin seviyeleri normaldir ancak reseptörleri anormaldir, bu nedenle hipokretin’e normal şekilde yanıt vermezler. Bu, özellikle heyecan zamanlarında narkoleptik ataklarla sonuçlanır ve köpeklerde uykusuzluk probleminin bir diğer çok ciddi olmasa da yaşam boyu tedavi gerektiren türüdür.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde narkolepsiye yakalanan köpekler genellikle yedi ay ile yedi yaş arasındadır. Narkolepsili köpekler yeterince hipokretin üretmezler. Hipokretin üretiminin azalmasının altında yatan neden şu anda bilinmemektedir.
Bu durumun Airedale Teriyerleri, Alaskan Malamutları ve Saint Bernards dahil en az 17 köpek ırkını etkilediği bilinmektedir.
Narkolepsi ilerleyici veya yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir ancak yaşam boyu tedavi gerektirir.
Köpeklerde hızlı göz hareketi (REM) uyku davranışı bozukluğu, köpeğin uyurken şiddetli hareket etmesi ve tuhaf davranışlar sergilemesi durumunda ortaya çıkar.
REM uykusu sırasında gözler etrafa bakar ve beyin aktiftir. REM uykusu, rüyaların meydana geldiği uyku aşamasıdır. Normal REM uykusu sırasında kaslar geçici olarak felç olur. REM uykusu davranış bozukluğu olan köpeklerde kas felci görülmez.
Köpeklerde REM uyku bozukluğunun belirtileri arasında:
Bu belirtiler gece uyurken, hatta şekerleme sırasında bile görülebilir.
Köpeklerde REM uykusu davranış bozukluğu sıklıkla genç köpeklerde başlar ve köpeklerin yarısından fazlası bir yaşında veya daha küçükken belirtiler gösterir. Bilinen bir cinsiyet veya cins yatkınlığı yoktur.
Çoğu köpek ömür boyu bakıma ihtiyaç duyar ve bu bozukluktan tamamen kurtulamaz. Ancak REM uykusu davranış bozukluğu tetanoz gibi başka bir durumla birlikte ortaya çıkıyorsa, diğer durumun tedavisi uyku bozukluğunun da düzelmesini sağlayabilir.
Evcil hayvanınıza teşhis konulduktan sonra tedavi, evcil hayvanınızı hangi uyku bozukluğunun etkilediğine bağlı olarak değişecektir.
Köpeklerde Uykusuzluk Tedavisi Profesyonel destek için 05384754290 Patikaya Veteriner
Yaşlı köpeklerde tüm uyku bozuklukları daha yaygın değildir. Yaşlılıkta sık görülen bir köpek demansı türü olan köpek bilişsel işlev bozukluğu sendromuna sahip köpeklerde sıklıkla uykusuzluk görülür. Yaşlı köpekler ayrıca artrit gibi kronik ağrılı durumlara daha yatkındır. Bu nedenlerden dolayı yaşlı köpeklerde uykusuzluğu daha sık görebilirsiniz.
Ancak uyku apnesi, narkolepsi ve REM uykusu davranış bozukluğunun öncelikle genç köpeklerde ortaya çıkması muhtemeldir.
Yorum Yaz