Tüm ebeveynler, köpeklerinde herhangi bir hastalık veya yaralanma belirtisine karşı dikkatli olmanın ve köpeklerini herhangi bir şişlik veya sorun açısından düzenli olarak kontrol etmenin önemli olduğunu bilir. Ancak köpeğinizi muayene ederken tam olarak neye dikkat etmelisiniz? Köpeğinizin normal davranışındaki işaretler ve ipuçları bir şeylerin ters gittiğini gösterebilir.
Köpeklerde Hastalık Belirtileri
Herhangi bir belirtinin ne zaman küçük olduğunu ve kendi kendine çözüleceğini ve köpeğinizi ne zaman veterinere götürmeniz gerekebileceğini nasıl anlarsınız?
Köpeğinizde bir sorun olduğunda ya da sağlığı ve durumu değiştiğinde ya da kötüleştiğinde bunu tespit edebilmek için, öncelikle normal sağlık ve davranış belirtilerini tespit edebilmeniz ve bunları karşılaştırabilmeniz gerekir.
Köpekte genel olarak iyi sağlık belirtileri olarak kabul edilen belirtiler arasında:
Sağlıklı köpeğin genel görünümü hakkında iyi bir fikre sahip olmanın yanı sıra, kendi köpeğinizin kendine özgü normal sağlıklı durumunu tam olarak tespit edebilmek de önemlidir.
Köpeğinizdeki hastalık belirtilerini tanımlama konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Başakşehir Acil Veteriner Patikaya olarak her zaman sorun ve sorularınızda yanınızdayız. 7/24 açık veteriner kliniği olarak alanlarında uzman ekibimiz dostunuzun sağlığı ve huzuru için hizmet vermektedir.
Köpeğiniz normalde yemek yemeye istekliyse ve mama kabını temiz bir şekilde yalıyorsa, yemeğini bitirememek veya bu konuda normalden daha az hevesli olmak, sağlığının bozulduğunun bir göstergesi olabilir.
Ancak bir şeylerin ters gittiğini varsaymadan önce, köpeğinizin yemeğini ertelemesine neden olabilecek herhangi bir şeyin değişip değişmediğini düşünün. Son zamanlarda yemeğini önceki yemekleri kadar lezzetli bulamayacağı bir şeyle değiştirdiniz mi? Veya belki de üretici, ürününün tarifini veya formülasyonunu sizin haberiniz olmadan değiştirmiştir.
Bir şeylerin yanlış olduğunu varsaymadan önce alternatif bir besleme yapmayı deneyin ve köpeğinizin tepkilerini oradan değerlendirin.
Köpeğiniz topallıyorsa, bu genellikle bir yaralanma veya gerginlikten kaynaklanır, ancak aynı zamanda artrit ve diğer çeşitli gelişen problemler gibi bir dizi hastalık ve duruma da işaret edebilir.
Köpeğinizin bacaklarını herhangi bir ağrı, iltihaplanma veya ağrılı noktalar açısından kontrol edin ve patileri, soruna neden olabilecek pedlerde, batık pençelerde veya sıkışmış kumlarda herhangi bir hasar olup olmadığını iyice inceleyin.
Köpekler günlük yaşamlarını sürdürürken ara sıra darbe alabilir ve bunlar çoğu küçük kaza gibi genellikle bir veya iki gün içinde kendiliğinden çözülür.
Ancak birkaç günde küçülmeyen, sıcak veya köpeğinize orantısız miktarda acı veriyor gibi görünen şişlik veya şişliklere karşı dikkatli olun.
Tüylerinin durumu
Donuk, kuru bir tüy veya çok fazla tüy dökme genellikle sağlık durumunun kötü olduğunun bir göstergesidir ve hem küçük hem de büyük çok çeşitli hastalık ve rahatsızlıkların bir yan etkisi olarak kendini gösterir. Köpeğinizin parazit taşımadığından emin olmak için pire, akar ve diğer parazitlerin varlığını da kontrol edin; bu aynı zamanda tüylerinde sorunlara ve genel bir durum kaybına da neden olabilir.
Köpekler yaşlandıkça enerji seviyeleri doğal olarak düşmeye başlayacak ve sekiz yaşında veya daha büyük bir köpek genellikle iki yaşın altındaki bir köpeğe göre çok daha rahat ve hareketsiz olacaktır!
Bununla birlikte, eğer köpeğiniz aniden yaşama arzusunu kaybetmeye başlıyorsa, oynamak ya da yürümek konusunda isteksiz davranıyorsa ve genel olarak çevresinde olup bitenlere karşı ilgisiz görünüyorsa, bir sorun olabilir.
Köpeklerde Hastalık Belirtileri
Köpekler de zaman zaman, tıpkı insanlarda olduğu gibi, öksürük, soğuk algınlığı ve hafif burun çekme sorunları yaşayabilir ve bunlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Ancak eğer köpeğinizin nefes almada problemi varsa; Hiperventilasyon, nefes almada zorluk yaşama, nefes alırken rahatsızlık veya ağrı ya da yeterli oksijen alamıyormuş gibi görünme bulunuyorsa bu köpeklerde hastalık belirtileri olarak değerlendirilmeli ve acil olarak bir veterinere başvurulmalıdır.
Zamanla köpeğinizin bir günde kabaca ne kadar su içtiğine dair bir fikir edinmeye başlayacaksınız, ancak bu elbette yaz ve kış arasında değişecektir. Köpeğinizin normalden daha fazla susadığını, her zaman su içtiğini veya ne kadar içerse içsin susuzluğunu gideremediğini fark ederseniz, bu daha fazla araştırma gerektirir; bu nedenle köpeğinizi veterinere götürün.
İshal ve/veya kusma, köpeğin sağlığının bozulduğunun açık bir göstergesidir; ancak bunun ne kadar önemli olduğu, bunun tek seferlik bir olay mı yoksa ciddi ve/veya tekrarlayan bir olay mı olduğuna bağlıdır.
İshale karşı dikkatli olmanın yanı sıra, ara sıra köpeğinizin dışkısının kıvamını kontrol etmek için bir dakikanızı ayırın. Koyu renkte olmalı, sağlam olmalı, aşırı sert olmamalı ve herhangi bir kan veya parazit belirtisi içermemelidir.
Gözlerden, kulaklardan veya burundan gelen bir akıntı aniden ortaya çıkıyorsa ve kötü bir kokuya veya alışılmadık bir renge sahipse, daha fazla araştırma yapılması gerekebilir. Çoğunlukla basit bir lokalize enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tür hastalık belirtisi olabilir. Ancak bunu kesin olarak doğrulamak ve tedavi ettirmek önemlidir.
Eğer köpeğiniz herhangi bir şekilde acı çekiyor gibi görünüyorsa, bunu ciyaklayarak, inleyerek, dokunulduğunda rahatsızlık göstererek veya vücudun belirli bir bölgesine özellikle dikkat ederek gösterebilir. Bu elbette köpeğiniz için normal bir durum değildir ve en kısa zamanda araştırılmasını gerektirir.
Çevredeki dokuya kıyasla kırmızı görünen herhangi bir iltihaplanma inceleme gerektirir; çünkü bu, eklemlerde veya kaslarda bir yaralanma veya altta yatan bir soruna işaret edebilir. Küçük darbeler ve burkulmalar iltihaba neden olabilir ve dinlenmeyle kendiliğinden geçebilir, ancak bunları not etmek ve tekrarlama durumunda dikkatli olmak önemlidir.
Köpeğinizin gösterdiği herhangi bir belirti veya semptom hakkında şüpheniz varsa, herhangi bir şeyden emin değilseniz veya daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız varsa, özellikle köpeklerde hastalık belirtileri konusunda uzman bir veterinerden tavsiye almanız önemli olabilir.
Yorum Yaz