Alerji, bazı maddelerin, bağışıklık sisteminin yoğun tepki vermesine neden olduğu duyarlılık durumudur. Alerjisi olan köpekler maddelere (örneğin polenler, pire tükürüğü veya yiyecek) karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu geliştirir. Alerjisi olan köpeklerin çoğunda, alerji solunum veya sindirim sistemlerini veya gözleri de etkileyebilse de başta kaşıntı olmak üzere cilt semptomları gelişir. Köpeklerde atopik dermatit rahatsızlığı da köpeğin cildine bir şekilde giren veya temas eden unsurlardan kaynaklanır. Alerjik bir rahatsızlıktır.
Atopik dermatitte (atopi), köpeğin bağışıklık sistemi, kusurlu cilt bariyeri nedeniyle cilde giren havadaki alerjene aşırı tepki verir. Alerjilerin diğer nedenleri arasında pireler, bazı besin maddeleri, bazı maddelerle cilt teması ve cilt bakterilerine veya mayalara karşı aşırı duyarlılık yer alır.
Etkilenen köpekler, özellikle ayaklar, yüz, koltuk altı ve kasık olmak üzere her yeri çiğneyerek kaşımaya çalışır, yalar ve tırmalar. Aşırı kaşıntılı bölgelerde kırmızımsı kahverengi tükürük lekelenmesi olabilir. Etkilenen bölgede kızarıklık, kulaklarda veya ciltte kronik enfeksiyon, koyu ve kalınlaşmış cilt meydana gelir. Belirli polenlere veya küflere alerjisi varsa, belirli mevsimlerde atopinin klinik belirtileri tekrarlayabilir veya kötüleşebilir.
Veterineriniz köpeğinizi kapsamlı bir fiziksel muayeneye tabi tutacaktır. Veteriner hekiminiz aynı zamanda durumu daha iyi karakterize etmek için köpeğinizin cilt hastalığı hakkında çeşitli sorular sorarak hasta geçmişini de alacaktır.
Ne yazık ki atopinin kesin bir testi yoktur. Bu bir dışlama tanısıdır, yani veteriner hekiminizin tanıya varmak için diğer benzer cilt koşullarını ekarte etmesi anlamına gelir. Atopi belirtileri diğer birçok cilt hastalığıyla aynıdır. Veterineriniz muhtemelen cilt parazitlerini (örneğin pireler, akarlar ve bitler), bakteriyel ve fungal cilt enfeksiyonlarını ve saçkıranları dışlamak için testler yapacaktır.
Otoimmün cilt hastalığını ve diğer koşulları dışlamak için biyopsiler yapılabilir. Veterineriniz ayrıca köpeğinizin cilt sorunlarının kaynağı olarak gıda alerjilerini dışlamak için bir gıda alerji testi önerebilir. Atopi tanısına varmak için diğer cilt durumlarını dışlamak önemlidir.
Testler, altta yatan tıbbi durumların dışlanmasına ve köpeğinizin ilaçlarla güvenli bir şekilde tedavi edilip edilemeyeceğinin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Laboratuvar testleri tam kan hücresi sayımı (CBC), serum biyokimyasal profili, T4 (tiroid testi) ve idrar tahlilini içerebilir.
İnsanlarda meydana gelen saman nezlesi veya astım nedenlerine benzer şekilde köpeklerde de çok çeşitli alerjenler atopiye neden olabilir. Etkilenen kişi toz, polen, küf veya diğer alerjenlerle temas ettiğinde alerjik bir tepki oluşur.
Teşhis kolay değildir. Klinik belirtilerin varlığına ve pire alerjisi dermatiti veya gıda alerjileri gibi diğer kaşıntı (kaşıntılı cilt) nedenlerinin dışlanmasına dayanır.
Çim poleninin neden olduğu klinik belirtiler ve kaşıntı, ev tozu akarları ve birçok küfün neden olduğu belirtilerle aynıdır. Başka bir deyişle, köpeğinizin birkaç farklı şeye alerjisi olabilir ve sonuç atopik dermatit belirtilerine benzeyebilir. Kapsamlı bir tıbbi öykü, nedenleri daraltmaya yardımcı olacaktır. Örneğin ilkbaharda belirli polenlerin bulunduğu bir dönemde kaşıntı meydana geliyorsa bu durum inceleme alanını daraltır.
Köpeğinizde atopik dermatit olduğundan şüpheleniyorsanız Kayabaşı veteriner Patikaya kliniği olarak tüm süreci kontrollü bir şekilde atlatmanıza yardımcı olabilir.
Her ne kadar alerji testleri köpeklerde atopik dermatit tanısının bir parçası olarak görülmese de (bu tanı klinik belirtilere dayanır), alerji testi köpeğinizin neye alerjisi olduğunu belirlemede yardımcı olabilir.
Alerji testinin iki temel yöntemi vardır.
Geleneksel alerji testine intra-dermal alerji testi veya cilt testi denir ve köpeğinizin cildine az miktarda alerjen enjekte etmekten oluşur. Eğer vücut alerjene tepki veriyorsa o maddeye karşı alerji vardır.
Daha yakın zamanda geliştirilen bir alerji testi olan IgE alerji testi, bir kan örneği almayı ve belirli alerjenlere karşı IgE antikorlarının varlığını test etmeyi içerir. Bu IgE antikorlarından yüksek miktarda içeriyorsa alerjinin var olduğu varsayılır. Veteriner hekiminiz köpeğinizin durumu için en iyi test türünü tartışacaktır.
Evcil dostunuza alerji teşhisi konulduysa, alerjiye neden olan maddelere karşı köpeğinizin duyarsızlaşması sağlanabilir.
Teşhis konulduktan sonra köpeğinizin rahatsız edici alerjenlere karşı duyarsızlaştırılması mümkün olabilir. Alerji testlerinin sonuçlarına göre evcil hayvanınıza özel alerji serumu bir seri iğne veya dil altına verilen sıvı olarak uygulanır.
Alerji aşısının arkasındaki prensip, rahatsız edici alerjenlerin artan miktarlarının kontrollü dozlarının köpeğinizin bağışıklık sistemini yeniden programlayacağı ve aşırı duyarlılığını azaltacağıdır. Tedavi gören köpeklerin yaklaşık yarısı için bu alerji enjeksiyonları, kaşıntının önemli ölçüde azalmasını sağlar.
Kortikosteroidler, antihistaminikler ve diğer hedefe yönelik tedaviler (iltihaplanma sırasında deride salınan kimyasalları hedef alan) dahil olmak üzere antiinflamatuar ilaçlar sıklıkla kaşıntıyı giderir.
Bazı omega yağ asitleri (omega 3 ve 6), ciltteki inflamatuar kimyasalları azaltarak alerjik cilt hastalığı olan birçok evcil hayvan için bir miktar rahatlama sağlar. İkincil bir bakteriyel veya maya derisi enfeksiyonu (piyoderma) mevcutsa antibiyotikler veya antifungaller gerekebilir. Ancak bu ürünler altta yatan alerjiyi değil yalnızca klinik belirtileri tedavi eder.
Pek çok köpek, özel şampuanlar, spreyler veya köpüklerle sık sık banyo ile (topikal tedavi) tedavi edilirler. Araştırmalar, alerjenlerin deri yoluyla emilmesi nedeniyle sık banyo yapmanın, köpeğin emdiği alerjen miktarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bazı topikal tedaviler, cilt tarafından emilebilen ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olmak için cilt bariyerini güçlendiren omega yağ asitleri ve seramidleri içerir.
Mevsimsel alerji ve atopi, aynı tip alerjik cilt hastalığını tanımlamak için kullanılan terimlerdir. Atopili köpeklerin çoğunda, çiçeklerin veya ağaçların çiçek açtığı ve polen ürettiği belirli mevsimlerde kaşıntı görülür. Etkilenen diğer köpekler yıl boyunca sorun yaşayacaktır, bu da alerjenin sürekli mevcut olduğu veya köpeğin birden fazla alerji geliştirdiği anlamına gelir. Mevsimsel olmayan atopinin yaygın bir nedeni ev tozu akarıdır.
Hayır. Çimen alerjisi olarak adlandırılan alerji, daha doğru bir şekilde çim poleni alerjisi olarak adlandırılır. Polenler havada uçuşuyor. Tohumlama başlığı olmayan, yakından kesilmiş çimler köpeğiniz için daha az soruna neden olacaktır.
Evet. Atopili bazı köpeklerde ayrıca hipotiroidizm (düşük tiroid bezi üretimi) vardır. Hipotiroidizm cildi etkiler ve alerjik cilt koşullarını kötüleştirebilir. Kronik cilt enfeksiyonu veya alerjisi olan köpekler hipotiroidizm açısından test edilmelidir. Köpeğinizde hipotiroidizm varsa, duyarsızlaştırma tedavisi ve antiinflamatuar ilaçlar, hipotiroidi durumu da tedavi edilmediği sürece evcil hayvanınıza genellikle yardımcı olmaz.
Alerji meydana geldiğinde cilt, küf kokusuna neden olan yağlı bir katman olan daha fazla sebum üretir. Kaşıntı ve çizilme kontrol altına alındıktan sonra koku ve sebore ortadan kalkmalıdır. Cilt veya kulak enfeksiyonu da cilt kokusuna neden olabilir. Bakteriler, mantarlar ve mayalar, altta yatan köpeklerde atopik dermatit için ikincil bir enfeksiyona neden olabilecek durumlardır. İkincil enfeksiyon, alerji tedavisine ek olarak spesifik antimikrobiyal tedavi gerektirebilir.
Yorum Yaz