Alerji, üst solunum yolu enfeksiyonu veya daha karmaşık bir hastalık nedeniyle kedilerde burun akıntısı olabilir. Bazen burun akıntısı kendi kendine düzelir ancak bazen, özellikle başka semptomlar mevcutsa, veterinere gitmek gerekli olabilir. Kedinizin burun akıntısının tedavisi nedenine bağlıdır.
Burun akıntısı başlı başına bir hastalık değil, bir hastalığın veya başka bir sağlık sorununun işaretidir. Burun akıntısı, burun dokularını tahriş eden veya iltihaplanmasına neden olan bir durumdan kaynaklanır. Burun akıntısı bir veya iki burun deliğinden gelebilir.
Kedinizin burun akıntısı varsa ve başka hiçbir şey olağandışı görünmüyorsa, bu daha büyük bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Ancak burun akıntısının yanı sıra başka hastalık belirtileri de görüyorsanız bu daha acil bir sorun olabilir. Sağlık sorunlarının belirtilerini izleyin ve tavsiye için veterinerinize başvurun.
Kedinizin sorununu gece dahi fark etseniz bir uzmana danışmanız sağlığı için acil bir durum olabilir. Gece açık veteriner Patikaya kliniği alanında uzman ve deneyimli ekipleri ile günün herhangi bir saatinde evcil dostunuzun sorunu için teşhis ve tedavi sağlayabilir.
Belirtiler:
Burun akıntısı sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonunun bir belirtisidir. Akıntının kırmızımsı kahverengi veya yeşilimsi bir tonu varsa, kedinin yabancı bir maddeyi soluduğunun ve bu maddenin akciğerlerinde iltihaplanmaya neden olduğunun işareti olabilir. Bu durum aspirasyon pnömonisi olarak bilinir. Burundan kanlı akıntı gelmesi, o bölgeye travma, kan bozukluğu ya da burun boşluğuna bir şey kaçması gibi birçok anlama gelebilir.
Burun akıntısı olan bir kedi genellikle akıntıyı patisiyle silebilir ancak nem, ağız ve burun çevresinde keçeleşmiş, lekeli veya rengi solmuş bir alan bırakacaktır.
Kedilerde burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı olması, kedinizin zatürre olduğunun göstergesi olabilir. Örneğin mantar pnömonisi, kedinin mantar sporlarını soluduğu bir durumdur ve burun ve sinüslerin iç yüzeyini iltihaplandırabilir.
Hapşırma, daha yoğun burun akıntısıyla birlikte mantar pnömonisinin veya başka bir üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Hapşırma ve burun akıntısı aynı zamanda kedinin evdeki parfümlerden, deterjanlardan, temizlik ürünlerinden, çöplerden ve hatta dumandan gelen kokulara ve parçacıklara karşı alerjik reaksiyon gösterdiği veya kedi astımı geliştirdiği anlamına da gelebilir.
Mantar pnömonisinin bir belirtisi, hapşırma ve burun tıkanıklığının yanı sıra kısa bir öksürük olacaktır.
Burnun üst kısmı şişmişse, hapşırma ve kalın burun akıntısı varsa bunun nedeni mantar kaynaklı zatürre olabilir.
Burun ve göz akıntısı olan bir kedide belirli zatürre türleri veya burnu tahriş eden bir göz enfeksiyonu olabilir.
Zatürre, burun ve sinüs astarlarının iltihaplanması nedeniyle kedinin nefes almasını zorlaştırabilir. Bir kedinin hava yolu, zatürre kaynaklı lenf düğümlerinin iltihaplanması nedeniyle de olabilir.
Kediler, tıpkı vahşi yaşamdaki akrabaları gibi yiyeceklerini koku duyuları ile arar ve bulurlar. Bir kedinin burnu tıkalıysa yemek yememeyi tercih edebilir. Sonuç olarak kedi kilo vermeye başlayacak ve yemek yemediği için uyuşuk hale gelecektir.
Bir kedinin burun akıntısının birçok olası nedeni vardır. Burun akıntısı en sık üst solunum yolu probleminin belirtisi olarak ortaya çıkar.
Kedinizde burun akıntısı fark ederseniz ve başka hastalık belirtisi yoksa, burun akıntısının geçip geçmediğini görmek için bir veya iki gün beklemek mantıklı olacaktır. Başka belirtiler ortaya çıkarsa veya burun akıntısı birkaç gün devam ederse, kedinizin veteriner müdahalesine ihtiyacı olacaktır.
Sonraki adımlar hakkında bilgi almak için veterinerinizi arayın. Kedinizde soğuk algınlığına benzer belirtiler varsa (burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, göz akıntısı), veterineriniz diğer kedileri uzak tutmak için belirli bir zamana randevu almak isteyebilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu oldukça bulaşıcıdır.
Kedinizin belirtileri aniden ortaya çıkarsa ve şiddetli görünüyorsa veya burun kanaması varsa, derhal veterinerinize başvurmanız önemlidir. Veterineriniz kapalıyken akut belirtiler başlarsa tavsiye için bir acil durum veterinerine başvurun. Acil Veteriner Kliniği Patikaya, 7/24 açık hizmeti ile evcil dostunuzun sorunlarını titizlikle inceleyecek ve gerekli modern tıbbi imkanlarla teşhis ve tedavi sürecini başlatacaktır.
Veteriner hekiminizin yapacağı ilk şey, kedinizin kapsamlı bir muayenesini yapmak olacaktır. Evde gördüğünüz işaretlerin yanı sıra kedinizin mevcut ve geçmiş tıbbi geçmişi hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi paylaşın. Kedinizin yaşadığı alan, yediği besinler ve kullandığı ilaçlarla ilgili veterinerinizi bilgilendirin
Veterineriniz muayenenin sonucuna bağlı olarak özel teşhis ve laboratuvar testleri önerebilir. Nelerin test edileceğinin listesi aşağıda verilmiştir:
Kedinizde burun akıntısını önlemenin en iyi yolu, hastalıkların ve yaralanmaların oluşmasını en baştan engellemeye çalışmaktır. Açık havada dolaşan kedilerin yaralanma ve bulaşıcı enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksektir. Kedinizi içeride tutmak riskleri büyük ölçüde azaltabilir. Ayrıca kedinizin veteriner hekiminizin tavsiye ettiği zamanda aşılandığından emin olun.
Yorum Yaz